Rok 2020 mal byť, čo sa celkového počtu svadieb týka, veľmi priaznivý, keďže podľa štatistík malo uzavrieť manželstvo až o 20% párov viac, než tomu bolo v predchádzajúcich rokoch. Ešte v januári sme sa tak mohli, a to nielen my, tešiť z plného kalendára a o dušu sa pripravovať na nadchádzajúce malé i velké svadby, ktoré nás čakali. S blížiacim sa začiatkom sezóny sa však veci rapídne zmenili. A ako? To už teraz všetci dobre vieme.

Prišel Covid a s ním situácia, o ktorej sa nikomu z nás ani nesnívalo. Priplížil sa tíško, pomaly, možno i nečakane a zo dňa na deň bolo zrazu všetko inak. Zákaz sem, zákaz tam a bez povšimnutia samozrejme nezostali ani svadby. Radosť z plného kalendáru razom zmizla, zanechala po sebe hlavu v smútku a kopu dier po zrušených svadobných termínoch.

V neistej situácii, kedy nikto nevedel ako dlho budú jednotlivé obmedzenia trvať alebo do akej miery sa budú týkať svadieb sa veľa z vás rozhodlo svoj veľký deň radšej odložiť. Je to samozrejme pochopiteľné, každý si chce predsa svoju vysnívanú svadbu naplno užiť a nechce si ju nechať nikým a ničím pokaziť, dokonca ani Koronou nie.

No i napriek nepriaznivých koronavirových časom sa našli odvážlivci, ktorí sa rozhodli, že si povedia svoje áno. Za čo vám patrí náš veľký obdiv i vďačnosť, že sme mohli byť súčasťou vašej svadby i v dobe koronavírusu. Každá z nich bola iná, čo je koniec koncov každá svadba i bez Covidu, spoločne si ale priblížime tie, na ktorých je pekne vidieť postupný vývoj celého diania - od komornej svadbičky, kedy i fotograf fotil v rukaviciach, po v podstate nepoznamenanú veľkú svadbu, ktorá prebehla v plnej paráde.

Renátka & Juraj -  apríl

Sympatický pár Renátka a Juraj plánovali väčšiu svadbu v širšom okruhu rodiny a priateľov.  Ich svadobný deň však pripadol na obdobie najväčších obmedzení, no rušiť ho nechceli, preto svoje plány radšej zmenili. Nevyhli sa povinnosti mať rúško, obradu o dvoch svedkoch a klasickú veselku vymenili za posedenie s najbližšou rodinou. Z dôvodu prísnych opatrení sa vzdali i svadobného videa a uspokojili sa iba s fotografiami.

Zuzana & Michal - máj

Mladomanželia Zuzka a Michal sa brali v čase, kedy sa začala situácia pomaly ukľudňovať a opatrenia uvoľňovať. Pri plánovaní sa nevyhli pravidelnému sledovaniu situácie a celý čas verili, že do ich svadobného termínu sa všetko zlepší. Náhradný dátum mali síce v zálohe, ale čím viac sa veľký deň blížil, tým boli rozhodnutí, že sa zoberú. Od začiatku plánovali malú svadbu, takže počet hostí upravovať nemuseli, no i tak sa v kostole dodržiavali rozostupy, svadobčani mali rúška, i keď ženích s nevestou sa mohli zúčastniť obradu bez nich. Keďže pravidlá spojené s Covidom už neboli tak prísne, zostalo im ako svadobné fotenie, tak i video.

Alica & Feri - august

Táto veselá dvojica mala mať veľkú svadbu, čo nakoniec nemuseli ani nijak meniť, keďže si svoje áno povedali až v polovici prázdnin, kedy už v spojitosti s Koronou, neplatili v podstate žiadne pravidlá. Avšak na začiatku pandémie to vyzeralo, že vlastne žiadna svadba tento rok nebude. Vážne uvažovali o presune na koniec roka alebo dokonca o rok, od čoho ich ale odrádzala nestálosť situácie. Báli sa, že by svadbu presunuli a dopadli by rovnako, preto sa chopili šance, využili rozvolnenie a svoje áno si povedali v pôvodnom termíne. Jedno z mála opatrení, ktoré museli dodržať boli rúška u hostí, a preto sa pre ne rozhodli i oni, hoci ich mať nemuseli. Z našich služieb využili na svojej svadbe fotografa i kameramanov.

Luci a Ďuri - september

S koronovou svadbou si svoje užili i Lucka s Jurajom, ktorí sa najskôr mali brať na jar, potom v októbri, takže plány menili rovno dvakrát. Povodne si svoje áno mali povedat na jar, no keďže chceli svadbu bez obmedzení, tak si povedali, že počkajú. No ani magický dátum 10.10. im šťastie nepriniesol, pretože s druhou vlnou Covidu sa zakázali októbrové svadobné zábavy. To už však nič odkladať nechceli, preto urýchlili všetky prípravy, aby si mohli mať svadbu “se vším všudy” a hlavne v kruhu rodiny. Stálo ich to síce pár komplikácií, niekoľko kompromisov a trochu chaosu, ale nakoniec sa podarilo a výsledok si naplno užili. My sme na svadbu vyrazili opäť v kombinácii video a foto.

Klaudia a Marián - október

K poslednej svadbe zvláštneho roku 2020 sme sa dostali v podstate náhodou. Snúbenci si video od nás objednali na poslednů chvíľu - po tom ako zistili, že ich pôvodnému (českému) tímu sa nepodarí dostať na Slovensko. Sobáš mali v období, kedy sa už opäť nesmeli konať hostiny a obradu sa mohlo účastniť maximálne 50 osob. Samozrejme, rúška nemohli chýbať. Keďže sa Klaudia s Mariánom chceli vziať v pôvodnom termíne, tak sa s opatreniami vyrovnali nasledovne - so svojimi svadobčanmi sa stretli až v kostole a svadobnú zábavu, o ktorú prísť nechceli, jednoducho presunuli na budúci rok. Síce trošku netradičnejšie riešenie, ale musíte uznať, že celkom elegantné.

Náš pohľad spoza objektívu

V neposlednom rade treba vzdať hold i čašníkom, ktorí na jednotlivých hostinách obsluhovali taktiež v rukavičkách a samozrejme s rúškami. No a záverom len toľko, že všetky svadby v období koronakrízy mali 2 spoločné nezameniteľné znaky, a to Anti - Covid na každom kroku, a to, že odhodlanú nevestu ani Korna nezastaví :) Síce to bol rok plný zaujímavých príbehov, ale i tak už všetci veríme, že nás čaká plnohodnotná svadobná sezóna 2021, na ktorú veľmi tešíme a spolu s ňou i na všetky naše nevestičky, ženíchov a ich krásne svadby. Bude nám cťou, ak sa i vy rozhodnete stráviť svoj veľký deň práve s nami.

Za spoluprácu pri tvorbe článku ďakujeme všetkým dvojiciam za to, že ochotne odpovedali na naše otázky a podělili sa o svoje dojmy a ukázali tak, že i na zdanlivo neriešiteľné situácie existuje riešenie :)